Whitepaper - szakmai anyagok

Szeretne többet megtudni a megoldásaink szakmai hátteréről? Olvassa szakértőink anyagait!

 • Szoftverminőség-modellek a gyakorlatban - minősítjük a minősítést!

  Egy szoftver minősége absztrakt tulajdonság - megérteni is nehéz, objektív módon mérni pedig még nagyobb feladat. Szerencsére létezik több, könnyen hozzáférhető megoldás, amelyek képesek konkrét, átfogó értékelést adni a forráskód mérései alapján. Annak ellenére, hogy a legtöbb ilyen eszköz hasonló elméleti modelleken és szabványokon alapszik (pl. ISO/IEC 9126, ISO/IEC 25010, McCall, Boehm, Droomey stb.), naiv feltételezés lenne, hogy ezek azonos eredményeket produkálnak.

  Letöltés
 • A LOC metrika különböző értelmezései

  A LOC (Lines of Code, vagyis sorok száma) az egyik legellentmondásosabb forráskód-metria a szoftverfejlesztés gyakorlatában. Elég egyszerű számolni, megérteni és használni különböző kimutatásokhoz – valószínűleg pont ezért a leggyakrabban eszközölt mérték becslés és minőségbiztosítás terén egyaránt.

  Letöltés
 • Eszközök a LOC metrika mérésére

  Számtalan ingyenes és fizetős eszköz áll a rendelkezésünkre, amellyel a LOC (Lines of Code, azaz sorok száma) metrika mérhető. A legtöbb egy sokfunkciós rendszer részeként számol sorokat, míg vannak kifejezetten erre való programok is.

  Letöltés
 • Különböző eszközök LOC méréseinek összehasonlítása

  Technikai szemmel nézve a LOC (Lines of Code, azaz sorok száma) metrika számítása egyszerű, így érthető, hogy nagy számú eszköz és több különböző módszer áll a rendelkezésünkre különböző programnyelvekhez. Ez könnyen zavarba ejtheti azokat a szakértőket, akik először találkoznak ezzel a metrikával.

  Letöltés
 • Szoftverkarbantarthatóság mérése - lehetetlen küldetés?

  A szoftverek karbantarthatósága idővel megfékezhetetlenül romlásnak indul - ezt a jelenséget szoftver-eróziónak nevezzük. Ahhoz, hogy lassítsunk ezen a folyamaton, először tudnunk kell a jelenlegi mértékét. De hogyan tudjuk meg segítség nélkül?

  Letöltés
 • Szeretné tudni, hogy mennyibe kerülnek a szoftverfejlesztései?

  A forráskód karbantarthatóságának mértéke egy fontos szoftver karakterisztika, ami nélkülözhetetlen a projekt továbbfejlesztési költségének becsléséhez. De hogyan is számíthatunk karbantarthatóságot és mi a közvetlen összefüggése a fejlesztési költséggel? A szoftver-minőségmodellek a karbantarthatóságot általában alacsony szintű metrikákból számolják, az eredményéből pedig lineáris regresszió segítségével becslik a további költségeket. De vajon elég pontos-e ez a módszer a várható fejlesztési költségek meghatározására?

  Letöltés
 • Kíváncsi szoftverének minőségére? Eláruljuk!

  A forráskód karbantarthatósága egy fontos, mégis nehezen mérhető tulajdonság. Annak ellenére, hogy befolyásolja a rendszer továbbfejlesztésének költségét, ritkán fordítanak rá megfelelő figyelmet. Létezik-e egyáltalán megfelelő módszer a megméréséhez?

  Letöltés
 • Ne piszkáld, ha működik!

  A szoftver karbantartási költségének becslése mindig is problémás ügy volt. A becslés egy elterjedt módszere, hogy vesszük a korábbi befektetett erőforrást és a módosítás mértékét, az arányukból pedig megbecsüljük a tervezett karbantartás hozzávetőleges költségét. Ezzel a módszerrel az a gond, hogy egyáltalán nem veszi figyelembe a karbantarthatóság időbeli csökkenését. De mi is az összefüggés a karbantarthatóság és a fejlesztési költség között?

  Letöltés
Hírek
 • Szimbolikus kódvégrehajtás workshop (2016.03.08.)
  2016-02-15
  icon
  A sorban következő alkalom témája a szimbolikus kódvégrehajtás. Aki fejlesztő vagy tesztelő létére már találkozott NullPointerException-nel, ClassCastException-nel, nullával való osztással - röviden f...
  Olvasson tovább
 • Szoftvertesztelői képzés indul
  2015-02-02
  icon
  A FrontEndART Kft. 11 alkalmas, alapszintű szoftvertesztelői oktatást indít 2015. március 7-től szombatonként Szegeden....
  Olvasson tovább
Több hír